Knud Colov från Lebon i TOOLS monter på Underhållsmässan 2018.
Knud Colov från Lebon i TOOLS monter på Underhållsmässan 2018.

Skärskydd för alla – nu kan skärskyddshandsken ersätta den enklare arbetshandsken

På svenska arbetsplatser använder vi fler plåster per capita än i något annat Europeiskt land. Men lösningen är enkel ­­­­­– ersätt monteringshandsken med en tunn skärskyddshandske. Moderna skärskyddshandskar är lika smidiga och har utmärkt fingertoppskänsla.

Skärskyddshandskar ses ofta som någonting klumpigt. Ett skydd som bara ska användas där risken för skärskador är hög. Men sanningen är att moderna skärskyddshandskar har samma fingertoppskänsla som en enklare arbetshandske.

lebon_skinfit.pngGenom att byta ut monteringshandsken mot en tunn skärskyddshandske kan du inte bara undvika småskador, som kan uppstå vid alla arbetsuppgifter. Du får också en handske med högre slitstyrka och längre livslängd. Produktiviteten kan alltså gå upp genom att undvika små sårskador, samtidigt som handskarna håller längre.

Vi har låtit Knud Colov från Lebon svara på frågor kring skärskydd och Lebons tunna handskmodeller inom detta.

I Sverige använder vi skärskyddshandskar i ganska liten utsträckning. Hur ser det ut jämfört med övriga Europa?

– På arbetsplatser överallt i Europa används skärskyddshandskar ­– även vid arbeten där vi i Sverige skulle tänka att ”här finns ingen risk för skärskador”. I vårt grannland Finland är det till exempel vanligt att använda skärskyddshandskar inom entreprenadbranschen. Varför gör vi inte det i Sverige, kan man fråga sig? Med tanke på att vi har mycket höga krav på personligt skydd på svenska arbetsplatser är det förvånande att vi först de senaste 2-3 åren har börjat fokusera på fördelarna med skärskyddshandskar, säger Knud Colov på Lebon.

Hur kommer det sig att vi inte använder skärskyddshandskar på samma sätt i Sverige?

– I Sverige har skärskyddshandskar tidigare uppfattats som klumpiga och utan fingertoppskänsla. Sverige har kanske de snyggaste arbetshandskarna i Europa, men de har ofta haft dåligt skydd. På svenska arbetsplatser används mer plåster per capita än i något annat land i Europa. Det har inte ansetts vara ett problem att jobba med nio fingrar i 3-4 dagar, för att det tionde har ett plåster. Nu efterfrågas inte bara bättre skydd utan också högre produktivitet, vilket man får om man kan använda alla tio fingrar!

Till vilka arbetsuppgifter passar en skärskyddshandske?

– De kan användas inom nästan alla branscher och till alla uppgifter. Vid arbeten där risken för skärskador är liten finns skärskyddshandskar som är stickade med tunna trådar för fantastiskt fin fingertoppskänsla. Om risken för skärskador är hög finns till exempel handskar som är stickade med ståltråd. De ger allra högsta skärbeständighet, men är stickade på ett sådant sätt att du ändå har bra fingertoppskänsla.

Varför ska man använda en skärskyddshandske istället för en enklare arbetshandske?

– De flesta skärskyddshandskarna är sömlösa, de har alltså inga sömmar som kan gå sönder. Det betyder att handsken håller längre, och i längden blir det en bättre ekonomisk affär för företaget. Det är anledningen till att man nu använder skärskyddshandskar även vid arbetsmoment där risken för skärskador är liten.