andningsskydd.jpg

Så väljer du rätt andningsskydd

Att välja rätt andningsskydd är inte en helt enkel uppgift. Hur du än vrider och vänder på saken så kommer svaret ändå att bli: "Det beror på". Men vad beror det på?

Den frågan ska vi försöka besvara på ett sätt som förhoppningsvis är enkelt och begripligt. Om du fortfarande är osäker, har frågor eller behöver hjälp efter att ha läst texten, då har vi en hel säljkår som är redo att hjälpa dig! Här hittar du både våra butiker och telefonnummer till våra säljenheter.

Vad skyddar du dig mot?

För att kunna skydda dig mot partiklar, ångor och gaser behöver du först veta mer om din arbetsplats – vad det är du vill skydda dig mot, helt enkelt. Börja med att svara på dessa två frågor:

1. Finns tillräckligt med syre där du utför arbetet? Annars behöver du använda tryckluftsmatning för att vara säker på att du får tillräckligt med syre. Läs mer om att välja tryckluftsmatade eller fläktassisterade andningsskydd här>>

2. Finns risk för skadliga gaser i luften där du utför arbetet? Om dessa är luktfria behöver du också använda tryckluftsmatning för att vara säker på att alltid andas in ofarlig luft.

partikel- eller kemfilter.PNG

Om du har besvarat båda frågorna ovan och kommit fram till att du inte behöver tryckluftsmatning, då kan du använda andningsskydd i form av filtermasker, med antingen partikelfilter eller kemfilter.

Nu bör du ha satt dig in i vad det är du vill skydda dig mot på just din arbetsplats. Om det bara är damm så kan du välja ett dammfilter som är klassat med P2 eller P3.

Om det istället är gaser eller ångor som du behöver skydda dig mot, då väljer du ett kemfilter utifrån det riskämne som finns på din arbetsplats.

Sedan finns det tredje alternativet. I många fall förekommer både damm och gaser/ångor i luften samtidigt. Då kan du använda dig av ett kombinationsfilter.

Se 3M:s enkla guide över vilka kombinationer av masker och filter som passar till olika arbetsuppgifter nedan. Klicka på bilden för större format.

maskguide_puff.PNG

Vi hjälper dig gärna att välja rätt mask och filter utifrån dina behov och berättar mer om hur de olika delarna kopplas ihop.

Sitter masken verkligen tätt?

skägg.PNG

Nästa steg är att se till att masken sitter helt tätt mot ditt ansikte. Här är det många som inte tänker på att skägg skapar läckage. Även ett kort skäggstubb kan tillåta partiklar, gaser och ångor att smita in under masken för att den inte sitter helt tätt. Bilden från 3M ovan må vara skämtsam, men den är en bra riktlinje.

Har du skägg? Då behöver du tänka till på vilken typ av andningsskydd du kan använda, eller fundera över att raka dig innan du utför arbeten där andningsskydd behövs.

Vill du fördjupa dig i ämnet?

Läs hela 3M:s guide för att välja rätt andningsskydd>>

Läs mer om riskområde damm på TOOLS.se>>