toppbildlagerpålager.jpg

Regn och rusk – klä dig rätt i vinter

Att det inte finns några dåliga väder – bara dåliga kläder, det är vi inpräntade med sedan barnsben. Och visst stämmer det. Oavsett väder, arbetsuppgift eller bransch så kommer det bli en pina att gå till jobbet om du har fel kläder i olämpligt material. Vi har tipsen som hjälper dig att förbli torr och varm under hela arbetsdagen – vintern igenom. 

Säkerhet och välbefinnande är A och O

Christina Wirsén, Kategoriansvarig på TOOLS, varför är det en god idé att klä sig enligt lager-på-lager-principen? 
– Att klä sig rätt skulle jag vilja dela upp i två delar. Dels så handlar det om din egen säkerhet. Att använda rätt kläder som skyddar mot olika risker du utsätts för under en dag är av största vikt. Ett bra exempel är att vi nu går mot mörkare tider och når den tid på året när varselkläder verkligen gör all skillnad, oavsett vilken bransch du jobbar inom. Synlighet, rätt typ av plagg och ökad säkerhet går hand i hand.

 Christina fortsätter:
 – Den andra delen handlar om ditt eget välbefinnande och om att ge dig själv möjlighet att ha fullt fokus på uppgiften du ska uträtta. Om du fryser, svettas, någonting skaver eller inte känns bekvämt så tappar du fokus och kommer att prestera sämre. Passform och material är viktigare än många tror när du ska arbeta i kläderna under en lång dag. Lager på lager hjälper till att hålla dig torr, varm och bekväm, även när det är blött och kallt.

Gör som elitidrottarna – välj bort bomullen

Att vara felaktigt klädd försämrar arbetsmiljön och risken för belastningsskador och sjukfrånvaro ökar kraftigt. En bra princip när man talar om att klä sig rätt för väder och vind är den klassiska lager–på–lagerprincipen, som många av oss fick höra från unga år av föräldrar och gymnastiklärare. Och det är en riktigt bra utgångspunkt i att klä sig så att man inte fryser. Trelagerprincipen har sitt ursprung i hur elitidrottare klär sig.

När det går mot höst och vinter med låga temperaturer är det viktigt att hålla sig varm. Samtidigt vill man undvika att bli blöt av svett. Dessutom måste man kunna röra sig ordentligt, och med för mycket eller för tjocka kläder kan rörelserna begränsas.

Att använda bomull är en vanlig fälla som många trillar dit på. Bomullen blir som en blöt trasa när man svettas och torkar inte mellan varven. Ull däremot har förmågan att reglera temperaturen och är mest effektivt som innersta lager, alltså det närmast huden. Även syntetiska material kan fungera. Därefter tar man på ett mellanplagg och ett ytterplagg.

Vid fysiskt arbete kan det vara av vikt att kunna ta av mellanplagget vid behov. När man har mer stillastående arbetsuppgifter bör mellanplagget åka på igen. Att kunna ta av och på ger en flexibilitet som är viktig för många yrkesgrupper.

Lager-på-lagerprincipen för arbete i kyla

 

Nivå 1, understället närmast kroppen: Ylle har förmågan att reglera värme och fungerar allra bäst närmast huden. Även vissa syntetmaterial fungerar bra, men de är inte lika varma som ylle och är därför att föredra under höst och vår.

 

Nivå 2, det värmande mellanlagret:  Mellanlagret kan varieras beroende på hur varmt eller kallt det är ute. Det kan vara en tunnare syntettröja eller en tjockare fleecetröja, båda isolerar och ger värme. Mellanlagret kan även bestå av en varm ylletröja, en vadderad jacka eller väst när det är riktigt kallt.

 

Nivå 3, det skyddande ytterlagret: Det yttersta lagret ska vara vind- och vattentätt samt skydda mot såväl kall blåst som nederbörd. Det finns olika vägar att gå med det yttersta plagget. Galon är väldigt vattenavstötande, men andas dåligt. Istället kommer skaljackor mer och mer. Även skalbyxor som har ett lager av Gore Tex, eller annat vattentätt membran i sig, är ett effektivt skydd mot väder och vind samtidigt som det transporterar ut överskottsvärme och svett relativt bra.

Handskar, skor och strumpor är lika viktigt

Kom även ihåg att ha bra handskar som tål väta och att du måste hålla dig varm och torr om fötterna. Frusna tår och iskalla fingrar gör knappast arbetet mer effektivt – eller trivsamt. Undvik bomull i såväl plagg som strumpor.

Rätt kläder för rätt jobb

Arbetsklädernas funktioner måste anpassas efter det faktiska arbete som ska utföras. Vad som är relevant inomhus beror helt och hållet på vilken typ av arbete som ska utföras. Rörlighet och avlastning bör prioriteras förutom säkerheten. En arbetsbyxa bör kunna göra det lätt att sitta på huk, böja dig ner och ha knäskydd och du sitter mycket på knäna.
Om du jobbar med elektricitet, värme eller kemikalier bör du använda overaller och dräkter som skyddar mot just det. Utöver det bör du vara noggrann med vilken typ av sko du använder. Skorna du har på jobbet är ofta de skor du faktiskt använder mest. Bra skor är något som såväl arbetstagare som arbetsgivare tjänar på.

Pst!  Läs mer om friska fötter och val av skor här>>