Hej Johan, kundansvarig säljare i Närke!
Vilket var det senaste HMS-caset du var involverad i och hur såg utmaningarna och lösningarna ut?
– Det är nog när vi för ett tag sedan utrustade en kunds nya produktionslinje med arbetsplatsmattor, utmaningen var att hitta en slitstark matta som skulle ge de som arbetade där en bättre arbetsplatsergonomi. Det lyckades vi med och vid ett återbesök för ett tag sedan så återkopplade jag med några personer som jobbade där, angående deras känsla att jobba på arbetsplatsmatta. De upplevde att ben, knän och rygg inte kändes lika ”slutkörda” när de gick hem för dagen. Arbetsplatsmattor ger ökad komfort vid stående arbete, minskar risken för belastningsskador och ökar blodcirkulationen.
Vilka effekter fick det här för kunden i slutänden:
–En bättre arbetsplatsergonomi för de anställda.
Vad har du för tips för de som vill utveckla sin arbetsmiljö?
– Jobba kontinuerligt med riskanalyser av verksamheten och ta hjälp av någon som är bra på detta, så ring oss på Tools så hjälper vi dig med dina utmaningar.
Vilka är, generellt sett, våra kunders största utmaningar inom HMS?
– Det är ju så klart olika från företag till företag och från bransch till bransch, men jag tror att det är lätt att bli hemmablind och att man tänker ”så här har vi alltid gjort”. Det behöver inte betyda att det är den optimala lösningen och ofta kan det vara nyttigt att få in ett par nya ögon som ser på verksamheten annorlunda.
På vilket sätt tror du TOOLS kan stötta företag i sin strävan att nå ökad säkerhet, givet vårt fokus på HMS?
– Vi tittar på utmaningen tillsammans med kunden, med vår erfarenhet, kunnande och vårt brinnande intresse för Hälsa, Miljö och Säkerhet så kan vi ta ett helhetsgrepp på utmaningen och inte bara fokusera på produkter. Exempelvis så kan vi kanske komma med förslag på ändringar i processen hos kunden för att där eliminera problemet, som att bygga in ljudkällan som skapar buller istället för att föreslå hörselskydd direkt. Går det inte att göra så får man titta på den personliga skyddsutrustningen, men att vi hela tiden jobbar efter eliminera, förebygga och skydda.
Vilka är dina utmaningar på jobbet?
När bullernivån kryper över 100 decibel kan en kort stund utan skydd vara farligt. Industrisnittet ligger på 110
Läs mer om BullerPartiklar i luften på arbetet kan vara direkt livshotande, men med rätt skyddsarbete kan alla andas ut.
Läs mer om DammVar tredje metallarbetare uppger att de lider av belastningsskador, vilket ofta leder till sjukfrånvaro.
Läs mer om ErgonomiFler än 5 000 personer sjukskriver sig årligen till följd av fallolyckor trots att det är billigt att säkra arbetsplatsen.
Läs mer om Halk och fallTillbud och olyckor i samband med heta arbeten har ökat efter flera års markant nedgång.
Läs mer om Heta arbetenSunda rutiner, god kunskap och rätt skydd håller anställda och företaget vid god hälsa.
Läs mer om Hälsa och hygienNär farliga kemikalier används på arbetsplatsen, utförs jobbet alltid mot en deadline. Riskerna för frätskador eller förgiftning ställer krav på
Läs mer om Kemiska hälsoriskerEtt felaktigt lyft av utrustning i miljardklassen kan kosta mycker mer än pengar, det kan kosta liv. Likaså kan de många små lyften förstöra hälsan.
Läs mer om LyftFöretag sätter anställdas hälsa och arbetsförmåga ur spel om farliga ämnen läcker ut på arbetsplatsen. Om miljön tar stryk kan det också bli en dyr
Läs mer om LÄCKAGESka ni nita, limma, fästa, svetsa, spika eller skruva? Oavsett metod behövs kunskap, noggrannhet och skydd.
Läs mer om mekaniska riskerEn arbetsplats där anställda inte bara syns lätt utan kan se eventuella risker såsom nivåskillnader och fordon är en lysande förutsättning för hälsa
Läs mer om SYNLIGHETFel val av verktyg kan vara startskottet för vibrationer som orsakar svårrehabiliterade skador hos
Läs mer om Vibration