TOOLS
HÄLSA OCH HYGIEN
Hel och ren
TOOLS
HÄLSA OCH HYGIEN
Hel och ren
Sunda rutiner, god kunskap och rätt skydd håller anställda och företaget vid god hälsa.
Sjukfrånvaro är kostsam, men så är också sjuknärvaro, när anställda trots att de är sjuka kommer in till jobbet och sprider smitta. Med utbildning och rätt hudvårdsprogram – fyra av fem infektionssjukdomar prids via händerna – kan man minska ohälsan.
God hygien skyddar också mot överkänslighet, eksem, sprickbildning och andra smärtsämma och svårrehabiliterade hudbesvär. Smuts, oljor, kemikalier och temperaturförändringar är alla stressfaktorer och finns på alla möjliga arbetsplatser från konstruktion och gruvdrift till lagerhållning och transport.
Hälften av all arbetstid som går förlorad i svensk industri är på grund av hudbesvär, men experterna varnar för att många lindrigare hudbesvär förmodligen inte rapporteras in alls. Många hudsjukdomar är svårbotade, ibland behöver den anställda skola om sig helt.
Vissa lösningar på problemet bör ordagrant finnas inom räckhåll. Om tvåldispensrar placeras ut där det inns störst behov av dem uppmuntrar man till rengöring. Detsamma gäller hudkräm som inte bara förbättrar hudens motståndskraft utan också lägger sig som en skyddande hinna mot irriterande ämnen.
Och vid arbetsdagens slut undviker man att anställda tar med sig smutsen hem genom att ha omklädesrum och tvättmöjlighet på jobbet.
Arbetsgivare måste verka för god hälsa och hygien, annars riskerar de böter eller skadestånd. De har också, enligt lag, ansvar för att minimera kemiska hälsorisker och att köpa lämpliga skyddskläder.
Om olyckan trots allt är framme måste första hjälpen finnas till hands och innehållet ska helst vara skräddarsytt utifrån riskerna på er arbetsplats. Det räcker dock inte bara att ha materialet, anställda måste utbildas i hur man använder exempelvis en hjärtstartare eller lära sig att ögonsköljen Diphoterine klarar av att neutralisera
både syror och baser.
Så säger lagen! Arbetsgivare riskerar böter om det kan bevisas att de inte arbetat för god arbetsmiljö.
Två av fem anställda kommer någon gång under sitt yrkesliv utveckla hudbesvär som i 75 procent av fallen visar sig vara kroniska. Den mest utsatta yrkesgruppen är verktygsmaskinoperatörer, till stor del på grund av kontakt med skär- och kylvätskor och oljor som kan orsaka irritationseksem och allergiskt kontakteksem.
Risken att utveckla eksem är större om jobbet utförs i låga temperaturer eller om huden nöts på olika sätt. Väta är också en riskfaktor, därför är det viktigt att hålla händerna torra och inte bära ringar och klocka som kan stänga in vatten och även oljor mot huden.
Vid fall av akut eksem blir huden röd och svullen och kan utveckla vätskefyllda blåsor och klåda. Blir tillståndet kroniskt får den drabbade leva med torr hud som fjällar.
Nickel och krom är de ämnen som främst kopplas till hudbesvär inom industrin. Vissa lösningar har varit övergripande, till exempel har byggindustrin tillsatt järnsulfat i cement för att neutralisera krom. Andra arbetsgivare har valt att plocka bort läderhandskar från skyddssortimentet, eftersom dessa kan ha kvar kromrester från garvningen. Och sedan år 2000 begränsar EU-lag nickelnivåer.
En stor del av det förebyggande arbetet handlar dock om mer grundläggande ansvarstagande på individnivå, det vill säga hur ofta man rengör och smörjer in huden. Sen är det viktigt att vara medveten om att man lätt sprider smuts, olja och bakterier om man torkar av händerna på arbetskläderna. Att gå iklädd en smittohärd motverkar alla försök till god hygien.
TOOLS HÄLSA(R) PÅ
Hudbesvär är en onödig konsekvens av en arbetsdag. Det är både lätt och kostnadseffektivt att miljösäkra arbetsplatsen och att se till att de anställda tar hand om sina händer på rätt sätt. Vi på TOOLS:
- Ser över arbetsplatsens verkstadskemikalier.
- Föreslår mindre farliga alternativ inklusive rengöringsmedel.
- Går igenom rengöringsrutiner och hur man uppmuntrar till ökat bruk.
- Ger råd om vad som bör ingå i första hjälpen.
- Föreslår var alla produkter bör placeras för snabb och smidig användning.
Vill du veta mer?
Vi erbjuder produkter och tjänster för de flesta arbetsmiljöer. Vi skräddarsyr lösningar efter era behov, stora som små, med korta ledtider och
stöd från början till slut. Tveka inte.
Kontakta oss så berättar vi mer!
Att hålla huden i gott skick kan vara bästa skyddet om det inte går att eliminera alla risker på arbetsplatsen.
ELIMINERA
- Byt ut irriterande och allergiframkallande ämnen om det är möjligt.
- Undvik direkt hudkontakt med irriterande eller allergiframkallande ämnen.
- Automatisera hanteringen av kemikalier.
FÖREBYGG
- Överapplicera inte fuktkräm, huden ska inte vara kladdig.
- Sätt inte på skyddshandskar på en gång efter fuktkrämsapplicering.
- Ta av ringar, armband och klocka som kan hålla kvar väta och smuts
mot huden. - Lättillgängligt torkpapper minskar risken att anställda torkar av händerna
på t ex byxorna. - Se till att anställda läser säkerhetsföreskrifterna om olika ämnen så att de förstår riskerna och vad som krävs om olyckan är framme, t ex vid ögondusch.
- Tvätta skydds- och varselkläder regelbundet.
SKYDDA
- Rengör huden för att avlägsna smuts och bakterier.
- Smörj händerna för att motarbeta torrhet och sprickbildning som gör
huden mer känslig. - Placera tvålbehållare och krämer på ställen som uppmuntrar till regelbundet bruk.
- Välj rätt typ av skyddshandskar, undvik läderhandskar.
- Ögondusch ska finnas med i första hjälpen-materialet, i synnerhet om det finns risk för att farliga ämnen stänker.
- Kolla att ögonduschen inte passerat sitt bästeföredatum.
- Vid hudkontakt med vissa ämnen kan man behöva applicera ett neutraliserande ämne, t ex Diphoterine som neutraliserar syror och baser.
- Första hjälpen måste innehålla plåster och förband; öppna sår och sprickor är en smittorisk.
- Skräddarsy er första hjälpen genom att gå igenom riskerna på just er arbetsplats.
Tools case
Det stora stålverket behövde underlätta för sina anställda att tvätta händerna genom att köpa in rätt antal tvålbehållare och placera ut dem på lämpliga ställen. Samtidigt behövde de motarbeta bakteriebildning i de dispensrar som användes mer sällan.
Utmaning: Få bukt med bakterier, mögel och svamp i tvålbehållarna.
Lösning: Nya Biocote-dispensrar. Stĺlverket oroade sig över bakterieutveckling i dispensrarna som fanns tillgängliga på platser som inte var personaltäta och därför inte användes särskilt ofta. Tvål måste bytas ut regelbundet, annars finns risk till och med för resistenta bakterier. Lösningen från TOOLS var nya Biocote-behållare som är tillverkade i ett plastmaterial där silverjoner ingår.
– Silver betraktas som giftfritt och är därför ett säkert och naturligt alternativ till syntetiska och organiska antimikrobiella ämnen, förklarar TOOLS säljare.
Utmaning: Öka användningen.
Lösning: Strategisk utplacering. TOOLS har som rutin att se över hela arbetsprocessen, inte bara delmoment i produktionen. När de nya tvåldispensrarna, cirka 1000 i antal, placerades på arbetsplatsen såg man till att de fanns på rätt ställen för att uppmuntra till flitig användning.
“SILVER BETRAKTAS
SOM GIFTFRITT.”
Utmaning: Hitta stark, men miljöskonsam, rengöring till olja och fetter.
Lösning: EU-blomman. TOOLS föreslog särskilda högeffektiva medel märkta med EU-blomman, som garanterar att det går att spola ned medlet direkt i avloppet utan att det orsakar miljöförstöring.
Utmaning: Hitta stark men miljöskonsam rengöring till olja och fetter.
Lösning: EU-blomman. TOOLS föreslog särskilda högeffektiva medel märkta med EU-blomman, som garanterar att det går att spola ned medlet direkt i avloppet utan att det orsakar miljöförstöring.
För att få EU-blomman-licens måste din produkt uppfylla höga krav på miljö, hälsa, funktion och kvalitet. Kraven skärps kontinuerligt, på samma sätt som med Svanen. Tillverkarna måste genom tester och dokumentation visa att produkterna klarar dessa krav.
– När vi valt produkter till våra kunder har vi haft som utgångsläge att alltid börja med mindre aggressiva produkter som inte innehåller lösningsmedel eller plastkulor, säger TOOLS säljare.
Om medlet inte visar sig vara tillräckligt effektivt föreslår TOOLS alltid att kunden provar sig fram i styrka tills de hittar rätt nivå, i stället för att på en gång föreslå det starkaste medlet som visserligen får jobbet gjort men kan skada båda människa och miljö på sikt.
– En annan positiv effekt är att produkterna vi säljer inte sätter igen avloppen, som produkter med plastkulor visat sig göra, säger TOOLS-säljaren.
Vad ska handskar skydda mot och när behöver de användas? Och vad behöver man veta om skyddet de erbjuder?
- En handske som skyddar mot en kemikalie kan vara ett dåligt skydd mot en annan. Det betyder att anställda kan behöva byta handskar mellan olika arbetsuppgifter.
- Kassera handsken när kemikalieskyddet har uppnått det som kallas genombrottstiden, som är handskens bästföredatum och anges i bruksanvisningen.
- Höga temperaturer på jobbet minskar handskens genombrottstid.
- Vissa kemikaliekombinationer bryter ned handsken snabbare än vad enskilda kemikalier gör.
- Bruksanvisningen beskriver hur man rengör handsken.