TOOLS
ERGONOMI
Få arbetsmiljön på din sida
TOOLS
ERGONOMI
Få arbetsmiljön på din sida
Var tredje metallarbetare uppger att de lider av belastningsskador, vilket ofta leder till sjukfrånvaro.
Ungefär 1,5 miljoner personer i Sverige uppger att de dagligen utsätts för påfrestande arbetsställningar. Siffrorna visar på en kortsiktig affärsmodell eftersom satsningar på ergonomi, dvs samspelet mellan den anställda och arbetsmiljön, gynnar verksamhetens kvalité, produktivitet, lönsamhet och ekonomi.
Paradoxalt nog är det svårt för forskarna att isolera effekten av enskilda åtgärder – det finns inte en enda magisk punktinsats – eftersom många arbetsgivare har helt rätt inställning när de inför flera åtgärder samtidigt.
Anställda löper stor risk för skador om arbetsgivaren inte tar arbetsmiljön på allvar. Det kan handla om ineffektiva processer, underbemanning, olämplig belysning, fel hjälpmedel, verktyg eller skydd.
Men ergonomi handlar inte bara om att motverka ohälsa, det handlar också om att hjälpa personalen att göra sitt jobb. Studier visar att anställda undviker eller kortar sin tid vid bekväma arbetsmoment, vilket kan äventyra produktionstakten och produktkvalitén. I vissa fall hittar personalen egna arbetssätt istället för
att jobba enligt rutinerna.
En genomtänkt arbetsplatsdesign och rätt hjälpmedel underlättar för den anställda att utföra sitt arbete med större precision och produktivitet. Detta kan i sin tur leda till färre reklamationer och klagomål från slutkunden.
Vissa studier visar att kvalitetsdefekter minskar med så mycket som 20–50 procent tack vare ergonomiska åtgärder. Slutligen bidrar arbetsmiljöarbetet till trivseln på jobbet och ger personalen verktygen att utföra sitt jobb på bäst sätt.
Så säger lagen! Systematiskt arbetsmiljöarbete är ett måste
I diagram efter diagram lyser leder och muskler ilsket rött när ergonomer visar på hur felaktig arbetsställning utsätter kroppen för stress. Priset är muskuloskeletala besvär, smärta och försämrad arbetsförmåga, trots att det i många fall endast krävs ett par enkla förändringar för att ställa allt till rätta.
Studier visar att när företagen ber de anställda om råd om vilka förbättringar som behövs så tar de bättre beslut om åtgärder och hjälpmedel. Inkluderande dialog förbättrar därmed både välmåendet och kvalitén, och ofta krävs det ganska små ingrepp i arbetsprocessen.
I flertalet fall, understryker europeiska arbetsmiljöorganet Ocha, är det repetition i kombination med monotona arbetsställningar som står för den vanligaste skaderisken. Den anställda utför en rörelse som i sig inte behöver vara farlig, men som arbetsdag efter arbetsdag utsätter personen för stress.
Belastningsskador ärvanligast i armarna och händerna, följt av ryggen, nacken och skuldrorna. Det är inte heller ovanligt att anställda utvecklar problem i höfterna, benen eller fötterna. Så långt det går bör man undvika manuell hantering, oavsett om det handlar om att lyfta, skjuta eller dra föremål.
Anställda ska heller inte arbeta med händerna långt ifrån kroppen eller lyfta föremål med utsträckta armar. Ett vanligt råd är att undvika att jobba med böjd eller vriden bål, ett annat att undvika att jobba med händerna över axelhöjd eller under knähöjd. Arbetsmoment som sker stillasittande, i synnerhet med dålig hållning, påverkar leder och muskler och kan även utsätta ögonen, matsmältningen och prostatan för påfrestningar.
Det är viktigt att personen har kontakt med golvet, stolen och bordet – två av dessa ska vara justerbara. Det allra viktigaste är att det går att variera sin arbetsställning och både sitta och stå efter behov.
TOOLS ERGONOMIAKUT
När två av fem arbetsskador som rapporteras in till Arbetsmiljöverket handlar om belastningsskador skådar man lätt vidden av ett problem som ganska lätt och kostnadseffektivt kan åtgärdas.
- Vi går igenom arbetsprocessen, vilka krav som gäller.
- Föreslår vilka moment som kan elimineras eller automatiseras.
- Ger ett designförslag i 3D som visar fördelarna med att organisera om arbetsplatsen.
- Drar upp en 5S-plan för att minska onödiga risker.
- Föreslår rätt lyftdon, skor, mattor, bord m m för att minska risken för belastningsskador.
Vill du veta mer?
Vi erbjuder produkter och tjänster för de flesta arbetsmiljöer. Vi skräddarsyr lösningar efter era behov, stora som små, med korta ledtider och
stöd från början till slut. Tveka inte.
Kontakta oss så berättar vi mer!
Med rätt kunskap, hjälpmedel och personligt skydd kan vi minska antalet belastningsskador.
ELIMINERA
- Kartlägg processen, i synnerhet inom underhåll som varierar från uppdrag till uppdrag.
- Uteslut eller automatisera riskfyllda arbetsmoment.
FÖREBYGG
- Använd höj- och sänkbara arbetsbord och stolar; låt personalen provsitta stolar och sadelpallar.
- Utbilda personalen i ergonomi, till exempel att höja arbetsytan vid arbete med detaljrika föremål.
- Tungt arbete ska ske under armbågshöjd, precisionsarbete över armbågshöjd.
- Belysningen ska vara lämplig för arbetsuppgiften.
- Utforma arbetet så att personalen inte jobbar med böjd eller vriden bål.
- Gör det lätt att röra sig mellan olika arbetsmoment. Kräver en syssla två
ytor ska dessa vara nära varandra. - Minska vibrationer som bidrar till muskelspänningar.
- Inhandla transportvagnar, lyftdon och andra hjälpmedel inklusive lyftsystem.
- Uppmuntra personalen till att variera sin arbetsställning. Hälsofördelarna med att stå är otaliga och som en extra bonus bränner två timmars stående arbete lika många kalorier som ett tjugo minuters löppass (350 kcal).
SKYDDA
- Lägg fram dämpande mattor, komplettera med halkskydd om så behövs.
- Välj rätt skor, anpassade med sulor efter individ.
- Skaffa smidiga och greppvänliga handskar som passar uppgiften.
- Erbjud byxor med fickor för knäskydd om jobbet kräver att den anställda går ned på knä.
- Se till att anställda får synundersökning och glasögon.
- Skyddsglasögon kan anpassas med läsglas.
Tools case
GKN Driveline i Köping tillverkar vinkelväxlar och slutväxlar till bland andra BMW, Mini, Rover och Volvo. Med nya lyftsystem, förvaring och rutiner har de kunnat motverka belastningsskaderisken och har dessutom förbättrat produktkvalitén.
Utmaning: Minska belastningen vid monteringsborden.
Lösning: TOOLS och partnern Gigant föreslog att företaget skulle sluta använda de batteridrivna truckar som körde fram komponenter till monteringsborden. I stället installerade de en yteffektiv pelare invid monteringsborden som med ett system med brickor i stapel höjer upp komponenterna en efter en till arbetsnivå. Eftersom delarna nu finns tillgängliga på samma nivå som personalen jobbar på behöver ingen längre sträcka sig efter eller böja sig ner efter komponenterna. I synnerhet när lyft sker med vriden bål föreligger det stor risk för skador, en risk som nu minimerats. Lösningen var också yteffektiv och kompakt och minskade fordonstraffiken.
“PERSONALEN UPPLEVER ATT
DET ÄR LÄTTARE ATT HÅLLA RENT.”
Utmaning: Förvara skär på ett säkert sätt.
Lösning: GKN Driveline ville både skydda skären, som är dyra, och skydda mot skären, som är sylvassa. TOOLS uppgift var att hitta det bästa sättet att förvara skären, vilka i den dagliga produktionan används för att finjustera kugghjul. En öppen skåplösning har nu installerats och motverkar risken för att skären skadas och att personalen skadar sig av misstag.
Utmaning: Förbättra produktkvalitén.
Lösning: GKN Driveline märkte inom kort hur en mer effektiv arbetsplats gav avtryck på produktionen.
– Vi insåg att effektivare arbetsplatser var en nyckel för att nå våra mål, säger Håkan Eriksson, verkställande produktionstekniker, om de sammantagna åtgärderna: lämplig förvaring, den yteffektiva pelaren invid monteringsborden och förbättrade rutiner som gör det lättare att hålla ordning och reda.
“VI INSÅG ATT EFFEKTIVARE
ARBETSPLATSER VAR EN NYCKEL FÖR
ATT NÅ VÅRA MÅL.”
– Personalen upplever att det är lättare att hålla rent och snyggt på arbetsplatsen, säger Håkan Eriksson. Bara i Köping jobbar runt 800 personer; globalt har företaget runt 22 000 anställda. GKNs drivlinor finns i allt från små och förhållandevis enkla bilmodeller till sofistikerade fordon som Range Rover Evoque. Sedan åtgärderna infördes har GKN Driveline fått in färre reklamationer från sina kunder än tidigare.
– Det tyder också på att det ger en bra effekt på våra produkter ut, säger Håkan Eriksson.
Flera tusen personer ådrar sig belastningsskador varje år, ofta helt i onödan. En ergonomisk arbetsplats kan rädda liv.
- Höj- och sänkbara arbetsstationer tillåter den anställda att anpassa höjden efter uppgift.
- Avlastande mattor och rätt skor skonar lederna – med fotscanning är det
lätt att hitta rätt passform. - Med balansblock hänger verktyget kvar vid rätt höjd som gör att den anställda snabbt, och utan att böja eller lyfta, kan återuppta arbetet.
- Lägg de material, verktyg och tillbehör som ni använder oftast i en så
kallad grön zon som är lättillgänglig. - Anpassa belysningen efter uppgiften. Att kisa eller luta sig fram för att
kunna se försämrar arbetsställningen. - Håll en behaglig temperatur på jobbet. I kyla och drag försämras muskelstyrkan och finmotoriken.