TOOLS
DAMM
Den ofriska luften
TOOLS
DAMM
Den ofriska luften
Partiklar i luften på arbetet kan vara direkt livshotande, men med rätt skyddsarbete kan alla andas ut.
Arbetsgivare har mycket att vinna på att skydda sina anställda mot damm och andra partiklar som håller sig svävande i luften. Respiratoriska besvär kräver ofta sjukskrivning. Ett akut astmaanfall, till exempel, betyder att personen är borta från jobbet i genomsnitt en vecka, medan en person som får en luftvägsinfektion kan behöva upp till tio dagar för att återhämta sig.
Om personen redan lider av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), som kopplats till vissa sorters arbetsplatsdamm, kan sjukskrivningen sträcka sig i upp till två veckor, enligt Socialstyrelsen.
Det är lätt utifrån statistiken att se vilka yrkesgrupper som befinner sig i riskzonen. Fem personer per 1 000 yrkesverksamma i gruppen gjutare, svetsare och plåtslagare sjukskriver sig varje år, enligt Försäkringskassan. Detta går att jämföra med 0,7 bland högskolelärare. Anställda inom tillverkningen av livsmedel, förpackningar, papper och hygienartiklar och inom gruvnäringen utsätts ofta för luftburna ämnen. Inom metallindustrin tillkommer risker med bland annat svetsrök. Den mest utsatta branschen är bygg.
Till och med när det inte går att peka på en konkret sjukdom kan höga dammhalter bidra till försämrad arbetsplatsmiljö, och i förlängningen kan resultatet bli lägre produktivitet. Partiklar försämrar andningen, höjer pulsen, bidrar till trötthet samt försämrar uthålligheten. Sammantaget påverkar detta också den psykiska
hälsan på jobbet.
Förebyggande arbete kan minska risken för besvär och en lång rad allvarliga sjukdomar, inklusive cancer. Hur farligt dammet är beror på innehållet, mängden, och hur länge anställda exponeras. Det är arbetsgivarens ansvar att mäta luftkvalitén med hjälp av en utomstående expert eftersom det ingår i att bedöma och minimera kemiska hälsorisker på arbetsplatsen.
Så säger lagen! Arbetsmiljöverkets gränsvärden för farliga kemikalier är bindande
Stendammslunga, KOL, cancer och överkänslighet har kopplats till damm på jobbet.
Storleken på partiklarna i luften har betydelse för vilka skador de kan orsaka. De större partiklarna, som kallas för inhalerbara, riskerar att ta sig in i näsa och mun, vilket har kopplats till att snickare löper mycket större risk än andra yrkesgrupper att drabbas av bihålecancer. Dessa partiklar kan också orsaka besvär vid yttre påverkan genom att framkalla hudbesvär som klåda och utslag.
Mindre partiklar som kan nå ner i struphuvudet kallas för torakalt damm. Bland annat ser man på svenska industrier att anställda som inte röker fortfarande drabbas av KOL – en sjukdom som vanligtvis förknippas med tobaksvanor.
En av fem industriarbetare med KOL i Sverige är icke-rökare.
Den sista kategorin med riktigt små partiklar, som når hela vägen ner i lungblåsorna, kallas för respirabelt damm. Ett vanligt och skräckinjagande exempel är kvartsdamm som kan orsaka silikos, så kallad stendammslunga. Kvartsen bidrar till förhårdnad av lungvävnaden, lunginfektioner och cancer. Det är så pass hälsovådligt att anställda som jobbar i angränsande utrymmen bör förses med individuella andningsskydd.
Liknande hårda regler och tillståndskrav för sanering träder i kraft när det finns risk för att inandas asbest. Det förbjöds i Sverige 1982 men finns kvar i hus och industrilokaler över hela landet. Om det går att undvika bör man ej riva asbest i onödan.
TOOLS DAMMGENOMGÅNG
Dammiga arbetsplatser ökar risken för att drabbas av lungsjukdom och olika typer av cancer. Om det dammar och yr så mycket att ni inte ser lösningen på problemet kan TOOLS hjälpa er.
- Vi går igenom alla moment som skapar och sprider damm.
- Föreslår vad som bör avgränsas.
- Vi erbjuder verktyg med inbyggt utsug.
- Och ger råd om individuella skydd.
- Vi utbildar i användning och underhåll av andningsskydden.
Vill du veta mer?
Vi erbjuder produkter och tjänster för de flesta arbetsmiljöer. Vi skräddarsyr lösningar efter era behov, stora som små, med korta ledtider och
stöd från början till slut. Tveka inte.
Kontakta oss så berättar vi mer!
Först ut är att inte skapa damm i onödan, men går inte det ska det sugas upp omedelbart. Städrutiner och personskydd är också ett måste.
ELIMINERA
- Skilj dammande arbete från övrigt.
- Riv inte asbest i onödan.
- Skär gipsskivor i stället för att såga.
FÖREBYGG
- Installera punktutsug vid arbete som alstrar damm och rök.
- Välj verktyg med inbyggda utsug eller anslut stoftutsugskåpa till befintliga verktyg.
- Byt filter i tid – inspektera för skador.
- Använd gärna mobil luftrenare vid dammande arbete.
- När det inte går att undvika damm – vid rivning, håltagning, slipning, kapning, stenarbete – är det viktigt att fukta dammansamlingen så att dammet inte yr mer i onödan, inklusive vid städning.
- Sopa aldrig. Använd dammsugare med förfilter och stoftavskiljare med rätt Hepafilter.
SKYDDA
- Välj rätt andningsskydd – från enkel engångsmask till komplett fläktassisterad helmask som också täcker ögonen.
- Andningsskydd förvaras bäst i lufttät plastförpackning mellan användning.
- Skyddets filter har bäst föredatum som måste respekteras.
- Utbilda personalen i hur man använder och underhåller andningsskyddet.
- Vid dammig miljö använd skyddsglasögon.
- Skydda huden för att undvika klåda och hudbesvär som eksem eller allergier.
Tools case
Utmaning: Undvika ohälsa på saneringsföretaget Ocab i Norrköping AB.
Lösning: Efter TOOLS-utbildningen om andningsskydd är alla på Ocab noggranna med att bära helmask, enligt miljö- och kvalitetsansvarig Marie Jonsson. Företagets vanligaste uppdrag är sanering av brand och rökskadade fastigheter inklusive lösöre, men jobben kan variera kraftigt och vissa innebär hälsorisker. Företaget har vuxit fort och har rekryterat i rask takt; många nyanställda är unga.
–Man kommer själv ihåg hur det var när man var lite yngre. Många tror att de är odödliga och tänker ”Det händer inte mig”, säger Marie.
–Det är viktigt att de får kunskap och kännedom om risker och faror. Det är ju vår skyldighet som arbetsgivare att säkerställa att personalen har ett fullgott skydd. En del är jätteduktiga och har insett att det är för sin egen skull, inte för företaget eller för chefen, eller för att de blir tillsagda.
“DET ÄR JU VÅR SKYLDIGHET SOM
ARBETSGIVARE ATT SÄKERSTÄLLA ATT
PERSONALEN HAR ETT FULLGOTT SKYDD.”
Marie Jonsson, miljö- och kvalitetsansvarig
Utmaning: Öka kunskapen kring olika typer av personligt skydd.
Lösning: Johan Westman är Ocabs lokala samarbetspartner på TOOLS. Han understryker att det är oerhört viktigt att bära rätt sorts skyddsutrustning.
–Det farligaste de kommer i kontakt med är asbest och PCB. Vid PCB-sanering frigörs icocyanater som är farligt, men det hör till Ocabs vardag det där. En del luftburna partiklar och gaser tränger också in via ögon, så använder man bara halvmask, vilket många tidigare gjorde, är det fel. Nu vet de att de behöver använda helmask, och ibland till och med tryckluftsmatad mask. Enligt lag ska arbetsgivare köpa in rätt skydd och visa hur det ska användas. I Ocabs fall fick anställda lära sig hur man mest effektivt rengör skyddet för att hålla det i bästa möjliga skick.
“ÄR DU ORAKAD OCH ANVÄNDER
PARTIKELFILTERMASK HAR MASKEN
MINDRE ELLER INGEN VERKNINGSGRAD,
VILKET SKAPAR EN FALSK TRYGGHET.”
Johan Westman, TOOLS
Utmaning: Säkerställa det personliga skyddets kvalité.
Lösning: Det krävs att man provtrycker en skyddsmask för att mäta dess effektivitet. TOOLS tillhandahåller tjänsten att mäta partiklar utanför och innanför masken medan användaren gör ett enklare fyspass. Marie Jonsson på Ocab kan utföra provtryckningen själv men föredrar att TOOLS, som har rutin, tar sig an det. Anställda fick också information om vad som är rätt skydd vid rätt tillfälle och hur man använder utrustningen.
–Är du orakad och använder partikelfiltermask har masken mindre eller ingen verkningsgrad, alltså har du en falsk trygghet, poängterar Johan Westman.
Utmaning: Komplettera befintlig utrustning
Lösning: Erbjuda reservdelar och rengöring.
–Det sitter ju saker på skydden som kan trilla av, exempelvis att något litet membran är borta, eller att till och med glasen kan vara trasiga. Och TOOLS har ju alla grejer, påpekar Marie Jonsson
Är ditt andningsskydd rätt för dig och din arbetsplats?
- Välj rätt skydd för din ansiktsform.
- Gränsvärden är beräknade på en vanlig arbetsdag, vilket betyder att andningsskyddet bör uppgraderas vid längre arbetspass.
- Samma gäller om man anstränger sig på jobbet, vilket gör att man andas häftigare.
- Underhåll andningsskyddet efter varje pass, se till att utandningsventilerna sluter tätt.
- Det krävs tillstånd, särskilda förberedelser och utrustning för att arbeta med asbest.