11 tips för en bättre arbetsplats

En bra arbetsplats är nyckeln till ökad produktivitet och kvalitet. Vi ger dig därför flera goda tips som ska bidra till en effektiv vardag, god hälsa och ökad trivsel på arbetsplatsen. Med en väl genomtänkt arbetsplats ökar såväl effektiviteten som produktiviteten, hälsan förbättras och du får en högre grad av trivsel på köpet. Arbetsmiljön kan säkras på många olika sätt. Damm, rök och buller är något som finns på de allra flesta industriarbetsplatser, men exponeringen går att begränsa med relativt enkla ingrepp. Dessutom kan belastningsskador av olika slag, i stor grad, reduceras genom att välja rätt utrustning.

Brukar du till exempel tänka på vilken typ av belysning du har på din arbetsplats? Om inte bör du göra det. Rätt ljus minskar trötthet, huvudvärk och synproblematik.

Här är 11 goda råd för en bättre arbetsplats:

1. God belysning A och O

Justerbar belysning med korrekt placering är viktigt. Bra ljus förhindrar skuggor över arbetsplatsen och förebygger koncentrationssvårigheter samt huvudvärk. Bristfällig belysning leder ofta till böjd nacke, vilket i sin tur kan ge spänningshuvudvärk och smärta i nacke, axlar samt rygg.

2. Upphängningskrokar underlättar

Se till att ha de verktyg som används mest nära till hands, inom räckhåll. Det sparar mycket tid och är bättre för kroppen än om du hade tvingats böja dig ner eller sträcka dig efter verktygen.

3. Lagerlådor och paneler skapar ordning

Håll ordning på alla smådelar! Med förvaringsbackar och paneler får du en prydligare och mer effektiv arbetsplats.

4. Ledbara svängarmar ökar åtkomsten

En svängarm är praktisk för placering av PC, eller förvaringsbackar för mindre saker, för att nå ordentligt och för att få en bra vy över din arbetsplats.

5. Elpaneler förenklar jobbet

En elpanel ger enkel tillgång till ström. Du slipper lösa ledningar som är i vägen för jobben du ska utföra.

6. Bordsskivan är en investering

Välj bordsskiva efter vad för slags jobb du gör. Det blir det lättare att hålla rent och skivan håller längre, dessutom skyddas de produkter och/eller det material du jobbar med.

7. Höj- och sänkbart bord bra för hälsan


Justerbar belysning med korrekt placering är viktigt. Bra ljus förhindrar skuggor över arbetsplatsen och förebygger koncentrationssvårigheter samt huvudvärk. Bristfällig belysning leder ofta till böjd nacke, vilket i sin tur kan ge spänningshuvudvärk och smärta i nacke, axlar samt rygg. Med ett bord som kan höjas och sänkas kan du enkelt välja om du vill stå eller sitta när du jobbar. Att ändra kroppspositionen under dagen är väldigt gynnsamt för hälsan. Det är också enkelt att anpassa om ni är flera personer som använder det. Välj ett elektriskt eller ett manuellt beroende på hur ofta ni behöver justera bordet.

8. Arbetsplatsmattan gör dig gott

En arbetsplatsmatta gör gott för ryggen. Stå ofta och på ett behagligt sätt - undvik smärtor i fötter, ben, rygg och höfter. Mattan avlastar och förhindrar dessutom att du halkar.

9. Bullerskyddet skyddar dig och dina medarbetare

Minska risken att fler arbetsplatser störs av höga ljudnivåer och buller. Med bullerskydd stängs ljudet inne, antingen med effektiva bullerdämpande gardiner eller att ljudkällan byggs in.

10. Skåplösningar för koll på grejerna

En hurts med lådor som placeras under arbetsbordet ger lätt tillgång till det du inte får plats med på bordet. Hurtsen kan inredas efter behov och anpassas för maximal ordning och reda.

11. Stolen bör anpassas

Minska risken att fler arbetsplatser störs av höga ljudnivåer och buller. Med bullerskydd stängs ljudet inne, antingen med effektiva bullerdämpande gardiner eller att ljudkällan byggs in.Varningsskyltar

Arbetsbord

Det finns ett stort utbud av arbetsbord att tillgå. Det finns också ett stort utbud av tillbehör som tex: hyllor, belysning, verktygspanel, lådsektioner, hjulpar etc. Bordslådor och hurtsar, ledbara armar, upphängningskrokar etc.
Att investera i anpassade arbetsbord kan vara ett klokt beslut eftersom arbetsflödet optimeras och anpassas efter just ditt jobb och de moment du dagligen utför.

Arbetsplatsmattor

Ergonomiska arbetsplatsmattor ger avlastning och halkskydd för ökad komfort och en säkrare arbetsplats.
Mattan levereras i standardstorlekar eller i löpmeter.
Det finns en uppsjö av mattor att välja mellan, fråga TOOLS vilken du bör ha.

Varningsskyltar

TOOLS Online - handla verktyg på internet

Bli företagskund hos TOOLS Sverige

Välj din lokala TOOLS

Välj din ort för att se öppettider, aktuella kampanjer och hitta allmän, lokal information.