HI-VIS

Varselkläder ska inte bara skydda bäraren, de ska synas också.

 

DRA BLICKARNA TILL SIG.

Nu när dagarna blir kortare och vädret ruggigare är fluorescerande plagg och reflexer en trygghet. På arbetsplatser med fordonstrafik är det lag på att bära varselkläder eftersom det minskar påkörningsrisken.

TOOLS har ett brett sortiment varselkläder, varav flera har kompletterande funktioner som flamskydd. Vi hjälper dig att välja mellan de EU-godkända färgerna orange, gult och rött. Det är långt ifrån en modefråga; gult, till exempel, syns bra i natriumbelysning. Rött syns bättre i dis och dimma, då man även bör ha lågt sittande reflex på byxorna för ökad visibilitet. Nu finns även plagg med reflexer på axlarna så att du syns uppifrån.

 

Synlighet handlar inte bara om att synas men om att kunna se riskerna. Saftblandare varnar för fara i bullriga miljöer, hörnspeglar ger bättre överblick, blue-spot varnar kollegorna till fots att ett fordon är på väg. Glöm inte heller klassikerna: Se till att varningsmarkera nivåskillnader, underhållsarbete och temporära läckage som utgör en halkrisk. Och inte minst, ställ frågan om ni har tillräcklig och passande belysning på rätt plats?

 

 

dra blickarna till sig artikelbild

Vad står HI-VIS klasserna för?

  • EN471 klass 1 ger lägsta skydd. Den totala fluorescerande ytan skall vara minst 0,14 m2 och reflexytan 0,10m2. Kan användas vid liten kontakt med enstaka fordon och/eller långsam trafik.
  • EN471 klass 2 ger ett väsentligt bättre skydd än klass 1, speciellt i dagsljus, skymning och dimma. Den totala fluorescerande ytan skall vara minst 0,50 m2 och reflexytan 0,13 m2. Klass2 är oftast aktuell i, exempelvis, hamnar, vid järnvägar, byggarbetsplatser, parkeringsplatser, skallgång, i last fordon och på andra områden där man inte kräver klass3.
  • EN471 klass 3 ger bäraren maximalt skydd. Den totala fluorescerande ytan skall vara minst 0,80 m2 och reflexytan 0,20 m2. Aktuell i närhet av tät och snabb trafik.

 

plupp-kontakt-orangeKontakta din lokala TOOLS-säljare för mer information!

TOOLS Online - handla verktyg på internet

Bli företagskund hos TOOLS Sverige

Välj din lokala TOOLS

Välj din ort för att se öppettider, aktuella kampanjer och hitta allmän, lokal information.